Emlak Sektöründe Yeni Dönem Başlıyor! Emlakçılıkta Kurallar Değişti!

Emlak Sektöründe Yeni Dönem Başlıyor! Emlakçılıkta Kurallar Değişti!

Emlak piyasasının hareketlenmesinin ardından yaşanan mağduriyetin son bulması için yeni dönem başlıyor. Emlakçılar için hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bu süreçte yeni kurallar belirlendi. İşte emlak piyasasında yaşanacak değişimler!

Son dönemlerin en hareketli sektörlerinden birisi olan emlak sektöründe yapılan düzenlemeler sonrasında yeni dönemin başlamasına karar verildi. Yeni yönetmeliğin bu süreçte 31 Ağustos 2020 tarihinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Emlak kiralayacak satacak kişileri olduğu kadar emlakçıları da yakından ilgilendiren bu süreçte sınırlar ve kurallar yeniden belirlendi.

1 Eylül 2020 tarihinden itibaren emlak sektöründe sınırları çizilmiş, daha fazla kurallara uygun olacak yeni bir sistemin hazırlanması bekleniyor. Peki emlak sektörünü yeni dönemde neler bekliyor?

Emlakçılardan Yetki Belgesi İstenecek!

Otaya çıkabilecek mağduriyetlerin engellenmesi ve en az seviyeye indirilmesi için artık emlakçılardan yetki belgesi istenecek. Yetki belgesi olmayan emlakçıların konut satışı yapmaları, kiralama gerçekleştirmeleri, emlak sitelerine ilan girmeleri ve satışlara aracılık etmelerine izin verilmeyecek. Bu konuda devamlı olarak bir inceleme denetleme yapılacak.

Kayıt Dışı Emlakçılara Geçit Yok!

Yeni sistemle birlikte Türkiye’de aslında kayıt dışı olarak çalışma yapan pek çok emlakçı olduğu tespit edildi. Bu durumun engellenmesi için birtakım kararlar alındı. Kayıt dışı emlakçılık yapanlara izin verilmeyecek ve hazırlanan sistem dışında kalmaları sağlanacak. Bu süreçte 500 bin kişinin kayıt dışı olarak hizmet verdiği tespit edildi.

Sistem içerisinde kalmak ve kurallara göre iş yapmak isteyen emlakçılar için mezuniyet ve staj şartının yanı sıra ofislerine de belirli bir metre kare şartının getirilmesi planlanıyor.

Büyük Para Cezaları Geliyor!

Yapılan düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından kurallara uymayan kişiler için büyük para cezalarının verilmesi planlanıyor. Yetki belgesi olmadan kaçak bir şekilde çalışanlara en az 10 bin lira para cezası kesilecek. Sürecin tekrarlanması halinde de bu ceza katlanarak artacak.

Emlakçıların yetki belgeleri almaları için tüm kurallara uyduklarını göstermeleri istenecek. Bu konuda gerekli denetimleri bakanlık yapacak. Kişinin ofisinin olup olmadığı, gerçekten emlakçılık yapılıp yapılmadığı ve hakkında şikayetlerin değerlendirmesinin ardından gerekli şartlara uyması halinde yetki belgesi verilebileceği belirtildi.

Emlakçılık için çalışanların niteliklerinin artması planlanıyor. Bu süreç içerisinde bakanlık tarafından emlakçılar için 100 saatlik bir emlakçılık dersi planlandı. Ardından ise sürecin değerlendirilmesi için bir yeterlilik sınavı yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.