Banka Kredileri Faizi Düşecek mi? Konut, İhtiyaç, Taşıt Kredisi Faizleri Ne Zaman Düşecek?
Özellikle konut kredileri başta olmak üzere ihtiyaç ve taşıt kredilerinde faizler düşecek mi? Ne zaman düşer gibi soruların araştırılmasına neden olan faiz indirimi sonrası bankaların atacağı adımlar merak ediliyor.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun yapmış olduğu son toplantı sonrası 200 baz aşağı çekildi ve yüzde 16 olarak açıklandı. Bu aşamadan sonra bankacılık ürünlerinin en çok talep edilenleri arasında olan özellikle konut kredileri başta olmak üzere ihtiyaç ve taşıt kredilerinde faizler düşecek mi? Ne zaman düşer gibi soruların araştırılmasına neden olan faiz indirimi sonrası bankaların atacağı adımlar merak ediliyor.
Merkez Bankasının aldığı faiz indirim kararının ardından bir çok kesim bunun ne anlama geldiğini bilmese de özellikle ev sahibi olmak için faiz indirimini bekleyenler konut kredilerinin ne olacağını merak ediyor. İhtiyaç kredisi başta olmak üzere nakit ihtiyaçlarının karşılanması için bankalardan uzak kalan vatandaş çektiği paranın iki katını vermekten kaçınıyor. Faiz indirimi sonrasında bankaların vatandaşa bunu ne kadar yansıtacağı da merak konusu.
Kredi Faizlerini Bankalar Düşürecek mi?
Ekonomik açıdan ödeme aracı olarak bankalardan alınan borç paralar ilk alternatifler arasındaki yerini sürekli koruyor. İhtiyaç kredisi, kredi kartı harcama gibi hususlar vatandaşı bankalara bağımlı olmaya zorlarken yeni alınan karar sorası nakit ihtiyacında çözüm odaklı olarak bankalardan düşük faizler eşliğinde uzun vadeli krediler alma çabasına giriyor. Bankaların kredi olarak vermiş olduğu paralar aslında kendilerinin de faizle aldıkları borç paralardır. Burada kendileri de düşük faizle almaları halinde bu durumu vatandaşa da yansıtıyor. Yani Merkez Bankasının bankalara haftalık baz da vereceği repo diğer adıyla politika faizi bankaların kredi ürünlerindeki faiz oranına doğrudan etki edecektir.
Devlet Bankalarının Güncel Faiz Oranları
Bankalar henüz bu faiz indirimine istenilen oranda yansıtma yapabilmiş değil. Ancak en çok aranan bankalardan olan Ziraat Bankası alacağınız tutar için yüzde 1,59 oranında tüketici kredisi sunuyor. Taşıt kredisi için de aynı oran uygulanırken konut kredisinde bu oran yüzde 1,37.
Vakıfbank Tüketici kredilerinde faiz oranı 1,61 iken Konut kredisi de sarı panjur markasıyla 1,37 üzerinden veriliyor.
Diğer devlet bankası Halkbank ise ihtiyaç kredisini 1,63 oranından, taşıt kredisini 1,54 oranından, konut kredilerini ise 1,38 faizi ile sunuyor. Özel bankalarda bu aşamadan sonra nasıl hareket edecek zaman içerisinde göreceğiz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.