Kredi Kartı ve Kredi Borcu Olan Herkes İçin Yasal Takip Süreleri Açıklandı
Pandeminin hayatımıza girişiyle beraber borcu olan binlerce insan daha fazla kredi ve kredi kartı kullanmaya başladı. Tüm zamanlara kıyasla daha fazla kullanılan kredi kartı ve kredi borçlarının ödenmemesiyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Ödeme kolaylıklarının sağlandığı açıklamaların detayları ise bugünkü haberimizde...
Borçluya Tam 90 Gün Tanınıyor
Bankalara borcu olan vatandaşlar için yasal takip süresi şu an tam 90 gün olarak uygulanıyor. 3 ayı kapsayan bu takip süresinde borçluların hiç ödeme yapmamış olması gerekiyor. 3 ay boyunca kredi ya da kredi kartı borcunu ödemeyen vatandaşlar için 90 gün sonunda yasal takip başlatılıyor.
Yasal Süre Bitince Ne Olur?
Bankaya olan kredi ya da kredi kartı borcunu ödemeyen vatandaşlar için 90 gün sonunda takip süresi başlıyor. Yasal takibe giren vatandaşlar için ise tahsili gecikmiş borçlar için faiz uygulanıyor. Vadesi gelen herhangi bir borcun 90 gün içerisinde ödenmemesi durumunda ‘tahsili gecikmiş alacak’ muamelesi uygulanıyor.
Bu 90 günlük süreçte banka müşterisine yazılı ve sözlü olarak ulaşıyor. Ulaşılan müşteriye ödeme yapacağı gün soruluyor. Söylenen günde ödeme yapılması durumunda kredi notu etkilenmeden vatandaşın dosyası kaldırılıyor. Ancak söylenen günde tekrar ödeme yapılmaması durumunda her gün için faiz işlemeye devam ediyor. Bu süreçte uygulanan gecikme faizi vatandaşın borcunun artmasına neden oluyor.
Söz konusu gecikmeyi banka Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) iletir. İletilen gecikme tüm üye KKB kuruluşları tarafından görüntelenebilmektedir. Bu sebeple de ileride alınması planlanan kredi ve kredi kartları için riskli durum artmış oluyor. 90 günlük sürenin ardından banka, alacağını yasal yollardan tahsili için süreci başlıyor.
Tam 1 Milyon Dosya Çözüldü
Kredi Kayıt Bürosu’na iletilen tüm bu söz konusu dosyalar ise tüketicinin kredi notunun belirlenmesinde etkili oluyor. Yani ödemelerinde istikrarlı olmayan vatandaşların kredi notları düşürülüyor. Halk arasında ‘kara liste’ olarak bilinen bu kişiler kredi ve kredi kartı istediklerinde birçok banka olumsuz yanıt veriyor. Avukatlık borç dosyaları olan vatandaşların borçları tüm çabalara rağmen 2-3 yıl içerisinde tahsil edilemezse, bankalar borçları ihaleyle varlık yönetim şirketlerine devrediyor. Devredilen bu borçlar Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan aldıkları lisans ile denetimde faaliyet gösteriyor. Yani denetim altında olan yasal şirketler borcun tahsil edilmesinde araya giriyor. Bu şirketler ise şu ana kadar tam 1 milyon dosyayı çözerek bankalara yardımcı oluyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.