Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Çiftçiye Müjde! Kredi Borçlarını Yapılandırmasına İlişkin Tüm Detaylar!

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Çiftçiye Müjde! Kredi Borçlarını Yapılandırmasına İlişkin Tüm Detaylar!

Koronavirüs salgını dünyayı etkisine almış bulunuyor. Bu durumun getirdiği ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşlar ödeme yapmakta bir hayli zorlanıyorlar. Ancak tarımsal amaçlı kooperatifler için borçların yeniden yapılandırma kararı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıktı.

Bu zor günlerde tarımsal amaçlı kooperatifler için Tarım ve Orman Bakanlığı kredi borçlarının yeniden yapılandırması kararını aldı. İşte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı kararına ilişkin tüm detaylar…

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararlar alan Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere kolaylık sağlayacak. Tarımsal amaçlı kooperatifler ve bu kooperatiflerin ortaklarına 31 Ağustos 2020 tarihinden önce almış oldukları krediler için 17 Kasım itibariyle bu borçların yapılandırılmasına ilişkin karar çıktı. Bu yapılandırma için başvuru tarihi ise 31 Ocak 2021 tarihine kadar sürecek. Sosyal medyadan da konunun detaylarını açıklayan bakanlık, başvuru tarihinin uzatılmayacağının altını çizdi. Kooperatif ortaklığı tarafından ya da ortaklarına kooperatif tarafından borçlandırma taksiti isteyenler il müdürlüklerine müracaat ederek bu yapılandırma kanunundan faydalanabilir.

Taksitlendirme ve yapılandırmaya ilişkin sözleşmeler için gencturkiye.tari.gov.tr adresinde detaylar da bulunuyor. Yapılandırmada anaparaya kredinin ödenmemiş taksitlerinin ödeme tarihi başlangıç tarihinden itibaren yıllık %3 faiz uygulanacak. Alacağın vadesinin süresi bittikten sonra yapılan ödemelerde eğer bu ödemeler düşülüp, borç yapılandırmasına esas alınan toplam borç tutarı hesaplanıp ödeme gerçekleştirilecek. Alına faizler ise kanunca yapılan hesaplama için herhangi bir işlem yapılmayacak. Sözleşme tarihi ise 30 Haziran 2021’i geçmeyecek şekilde hazırlandı.

Hesaplamalar sonunda alacağa yaptığı ödemeler sebebiyle kooperatiflere ya da ortaklarına borcu bulunmayanlardan herhangi bir para talebi olmayacak. Eğer ortaklar ve kooperatiflerin borçlandırma kanunundan önce ödemiş olduğu borçlar, tespit edilen borç tutarından fazla ise herhangi bir iade durumu olmayacak. Borçlunun borçlu olduğu tutar 5’e bölünecek ve her yıl 1 taksiti alınacak. Bu şekilde borç 5 eşit taksit halinde tahsis edilecek. İlk ödeme ise Kasım 2021’de.

İlk Ödeme Tarihleri Ne Zaman Gerçekleşecek?

Bilindiği üzere daha önce de yapılandırma kanunları gelmişti. Daha önce de borçlarını yapılandırmaya alan ancak ödeme düzenleri bozulanlar, ortaklar ve tarım kooperatifleri bu düzenlemeden yararlanarak borçlarını tekrar yapılandırabilecek. Genelge süresinde ödemesi yapılmayan borçlar ve taksitlere ilişkin de kararlar belli oldu. Alınan karara göre ilk 2 taksit süresinde tam ödenmemesi durumu gerçekleşirse, son taksitlerin de ödenmemesi durumunda yapılandırma hakkı kullanıcıların elinden alınıyor.

Eğer taksitlerinizi geciktirdiyseniz, gecikme faizlerinizi de ödeyerek 30 Kasım 2022 tarihine kadar olan bütün borcunuzu ödemeniz gerek. Borçlarını yapılandıran ve kooperatifle ortaklıklarını belli olan sürede müracaat etmemesi haline rağmen de verilen sözleşmeleri imzalamış ve taksitlendirme süreci düzenlendiği halde düzenli ödemelerini yapmayanlar için bankacı ilk kanuni takip uygulamasına geri dönülüyor. Yani taksitlerin düzenli ödenmesi çok büyük bir önem arz ediyor.

Kanuni Takip Söz Konusu Olmayacak

Kooperatifler ve ortaklar hakkında bulunan kanuni takip durdurulacak. İlgililer borçlarının yapılandırmasına başvuru yaparlarsa bu takip durdurulacak. Borçları sebebiyle, menkul ve gayrimenkul icra ya da haciz, ortakların ve kooperatiflerin hesaplarının ve banka kartlarının bloke koyup kaldırması sözleşmenin taahhütnamesine göre değişiklik gösterecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için banka tarafından açılan icra takibine itiraz edilmesi ve açılan davaların bu davalılar tarafından kabul edilmemesiyle bu işlemler gerçekleşebilecek. Dikkat edilmesi gereken bir husus daha şu ki bakanlık izni olmadan yapılandırma sözleşmelerine aykırı olarak tesislerini satıp, ipotek ve teminatlarını ortadan kaldıran, ya da kiraya verip gelir sağlayanlar yapılandırma için başvuru hakkını elde edemeyecekler ve sözleşmeye karşı gelmiş olacaklar.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.