BDDK Tüm Soruları Yanıtladı: Faizsiz Konut ve Otomobil Sistemi Başladı!
Son dakika: BDDK tüm soruları tek tek yanıtladı. Faizsiz konut ve otomobil edindirme sistemi ile ilgili son dakika haber geldi! Tasarruf finansman sözleşmelerinde azami vade süreleri belirlendi. İşte faizsiz konut ve otomobil sistemine dair tüm merak edilenler...
Faizsiz konut ve otomobil edindiren şirketlere yönelik düzenleme getirildi. Söz konusu düzenleme yasası Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) söz konusu şirketlere getirilen düzenlemelere dair tüm soruları yanıtladı. Müşteriler, tasarruf finansman sözleşmesinin imzalanmasını takip eden 2 hafta içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden cayma hakkına sahip olacak.
Müşteriler 14 Gün Boyunca Cayma Hakkına Sahip Olacaklar
Yapılan düzenleme kapsamında müşteriler, tasarruf finansman sözleşmesinden 14 gün boyunca cayma hakkına sahip olacaklar. Yani; tasarruf finansman sözleşmesi imzalandıktan sonraki 14 gün boyunca herhangi bir gerekçe göstermeksizin, cezai işlem uygulanmadan cayma hakkına sahip olunacak.
7 Nisan BDDK’ya Başvuru İçin Son Gün!
Tasarruf finansman faaliyetlerini halihazırda sürdüren şirketlerin 7 Nisan 2021 tarihine kadar BDDK’ya başvuru yapması gerekecek. Bu durumun en geç 6 ay içinde kanun hükümlerine uygun hale getirileceğine dair bir plan sunulacak. Böylelikle müşterilerin hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan tasfiye olacaklarına dair bir plan sunulacak.
Şirketlerin iradi tasfiyeleri ise kurulun iznine tabi olarak gerçekleştirilecek. Kurul tarafından iradi tasfiyeye izin verilmesi durumunda 15 gün içerisinde tasfiye işlemlerine başlanacak. Tahsisat ödemeleri başta olmak üzere şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyecek her türlü işleme izin verilmeyecek.
Konut ve Taşıt Sözleşmelerinde Vade Süreleri Değişti!
İzin almadan tasarruf finansman faaliyetlerinde bulunan kişiler için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak. Söz konusu sözleşmelerde finansman dönemlerin azami vade sürelerine özellikle dikkat edilecek. Konut ve çatılı iş yeri sözleşmeleri için azami 120 ay vade uygulanırken, taşıt sözleşmelerinde vade süresi 60 ayı geçemeyecek.
İlginizi çekebilir...
Milyonlarca İşçiyi İlgilendiren Fesih Kısıtı İçin Son Tarih Açıklandı!
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.