Beklenen Açıklama Sonunda Geldi! Bu Sene Okullar Açılacak mı?
2020 yılı eğitim-öğretim döneminin ne zaman başlayacağı merak konusu olmaya devam ederken Bilim Kurulu üyesi Yamanel kritik açıklamalarda bulundu. Peki bu sene okullar kapalı mı kalacak yoksa öğrenciler yeniden okula başlayacak mı? İşte tüm detaylar…
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Levent Yamanel, "Tatil için başka beldelere giden insanların virüsü bulaştırma riski yüksek. Böyle bir şey olursa ve salgın daha da yayılırsa okulların açılması ile ilgili yeniden bir değerlendirme yapılması gerekir." dedi.
Prof. Dr. Yamanel; “Şu an oldukça dinamik bir süreçteyiz. Vaka sayılarını her gün takip ediyoruz. Eğer vaka sayılarında artış meydana gelirse, tabii ki okulların açılması kararında değişiklik olacaktır.” Diye konuştu. Yamanel, sözlerine devamla şunları söyledi:
“İnsanlar tatil beldelerine gitmeyi sürdürüyor. Dolayısıyla virüsün bulaşma ve yayılma riski yükseliyor. Bu, okulların açılmasıyla ilgili yeni bir kararın alınmasına yol açabilir.”
' Ülkemizin R Değeri Artık 1'in Üzerinde '
Prof. Dr. Yamanel, Türkiyenin R değeri yani virüs bulaştırma katsayısıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları ifade etti:
“Ülkemizin R değerinin 1’in altına inmesiyle birlikte biraz sevinmiştik. Ancak maalesef vakalarda yaşanan artışlar nedeniyle Türkiye’nin R değeri şu an 1’in üzerinde. Bu, yayılımın hızlandığını gösteriyor. Şimdi ikinci pik riskinden bahsedemeyiz fakat 5-10 günlük periyodun önemi büyük. Tatil beldelerinden dönenler virüsün yayılmasına sebep olursa ikinci pik riski doğar.”
' Değişiklikte Amaç, Dünyada Kullanılan Tabloya Uyum Sağlayabilmek '
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan günlük koronavirüs tablosundaki değişikliğe ilişkin önemli tespitlerde bulunan Yamanel; değişikliğin dünyada kullanılan tabloya uyum sağlamak olduğuna dikkat çekti. “Ciddi hasta, ağır hasta kategorisi ilave edildi. Bu ciddi hasta kategorisine entübe ve yoğun bakım hasta sayıları da eklendi.” Diyen Yamanel; ülkemizdeki aşı çalışmalarına da temas etti. “Ülkemizde yapılan iki aşı çalışmasında büyük mesafe alındı.” Diye konuşan Yamanel; çalışma fazlarının devam ettiğini hatırlatarak “Aşı 4-6 aylık bir sürecin ardından, insanlar üzerinde denenebilir hale gelecek. Yani umudumuz bu yönde.” Dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.