Karın Şişkinliği ve Gaz Probleminiz mi Var? Bunları Uygulayın!
Şişkinlik ve gaz problemi birçok insanın sorunu olmakta ve henüz etkili bir tedavi yöntemi de yok. Yine de biraz olsun rahatlayabilmek için bazı çözümler mevcut. Gaz, herkesin vücudunda var ve genellikle bu gaz varlığı sorun teşkil etmez. Burada gazın varlığını sorun haline getiren miktarının artması ve artan gazın vücuttan atılamaması. Gastroentereloji uzmanlarının gaz şikayeti olan insanlar için sundukları önerileri sizler için derledik…
Karın şişkinliği ve gaz sıkışması yaşıyorsanız dikkat!
Vücut sisteminde oluşan fazla hava organların çeperlerinde gerilimlere yol açar ve bu gerilimle uyarılan sinir uçları sayesinde insanlar karın ağrısı, düzensiz dışkılama, kontrolsüz gaz çıkarma, sık sık geğirme, çarpıntı ve nefes darlığı gibi sorunlar yaşanmaya başlar. İşte gazdan şikayetçi olanlar için öneriler…
Fazla Şişkinlik Kalp Çarpıntısına Neden Olabilir
Gün içerisinde vücudumuzda şayet 3-4 litre gibi miktarda gaz oluşuyorsa bunun yarısı yuttuğumuz havadan ibarettir. Diğer yarısı ise sindirim sırasında ortaya çıkan gazların yanı sıra bağırsak bakterilerinin üretmiş olduğu gazlardan oluşmaktadır. Dolayısı ile gazın artıyor olması öncelikli olarak mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşmasına neden olmaktadır. Bu şişkinlik de karın ağrısına, eğer miktar daha fazla ise nefes darlığına ve hatta kalp çarpıntısına dahi sebep olabilmektedir. Vücudumuz ise her probleme tedbir almak üzere programlandığı için bu aksaklıklardan da kendini korumak için harekete geçer.
Vücutta bulunan fazla gazın hemen tahliye edilmesi gereklidir ve bu sebeple vücudumuz sık geğirme, sık yellenme gibi çözümler üretir. Aynı zamanda vücudumuzun verdiği bu tepki vücut için oldukça yararlıdır. Sorunun büyümesini ve daha büyük zararlar oluşmasını engeller.
Basit Önlemler Alarak Gazdan Korunun
İlk adım olarak yuttuğumuz hava miktarını düşürmemiz gerekir. Bu nedenle yemekleri yavaş yemek çok önemli. Çünkü hızlı yemek yeme anında çok daha fazla seviyelerde hava yutulması yaşanmaktadır. Yine bir diğer önemli nokta da yemek yerden konuşmamaktır. Çünkü yemek yerken konuşmak yine yutulan hava miktarını artırmaktadır.
Sindirim ağızda başlar ve besinlerin iyi çiğnenmesi bu başlangıç için oldukça önemli bir hal almaktadır. Ancak her çiğneme eylemi sonrasında bir miktar hava yutulduğu unutulmamalı ve aşırı şekilde çiğneme işleminden de kaçınılmalıdır. Gıdanın yeterince çiğnenmesinden sonra yutma işlemi gerçekleştirilmelidir.
Stres En Büyük Düşman
Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise strestir. Yoğun stresin mideye zarar verdiği, midede gastrit ya da ülser gibi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Yine yaşanan mide spazmları, bağırsaklarda aşırı kasılmaları ortaya çıkarabilir. Yine kronik geğirmelerin ardında yatan gizli düşman yoğun şekilde yaşanan stres olabilir.
Tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen bir iyileşme görülmeyen hastalarda bazen psikolojik olarak bir rahatlama sağlanması için psikiyatri muayenesi de ön görülebilir.
Gaz Oluşumunun Sebepleri
-
Gün içerisinde yutulan hava
-
Mide hastalıkları (Ülser, gastrit, fonksiyonel dispepsi..)
- Yiyecek ve içeçekler
- Mide fıtığı
- Safra Kesesi Hastalıkları (Taş…)
- Yanlış alışkanlıklar (gaz çıkarılamaması, gegirilememe gibi..)
- Bağırsak hastalıkları (İrritabl Bağırsak, Çölyak Hastalığı, Bakteri Flora bozulması..)
Gazdan Korunmak İçin Gerekenler
- Yutulan hava miktarının azaltılması
- Gazlı yiyecek ve içeceklerin hayatınızdan çıkarılması
- Altta yatan hastalık varsa bu hastalığın tedavi edilmesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.