Koronavirüs Aşısı İçin Gün Sayılmaya Başlandı mı?
Mikrobiyoloji Uzmanlarından Dr. Tutku Taşkınoğlu, "Aşı diyebilmek için Faz-3 çalışmasına nokta koyulması, o çalışmanın tamamlanması gerek. Önümüzdeki yılın Mart-Mayıs aylarında aşının hazırlanabileceğini düşünüyorum. Faz-3 çalışmaları minimum 6 ay daha devam edecek, sonuçlar toplanıp deneyler yapılacak." diye konuştu.
Ankara'da mikrobiyoloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Taşkınoğlu, Koronavirüs için yapılan aşı çalışmalarını değerlendirdi. 4 çalışmanın öne çıktığını dile getiren Taşkınoğlu, “Faz-2 bitti, şimdi Faz-3'e başlanan çalışmalar var.” Dedi. “Şu an etkinlik çalışmaları yapılmış değil. Bu aşının yapıldıktan sonra ne kadar etkili olacağı, koruyuculuk düzeyi, bu sürecin ne kadar zaman alacağı; bunlar belirsiz. Bugüne kadar Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarıyla başarılarını ortaya koydular, büyük umut vaad ettiler. Bu kesinlikle boşa çıkmayacak, inanıyorum. Faz-3 aşamasına gelindiğinde aşının koruduğunu ilan edip tüm dünyayı sevindirecekler, öyle umuyorum. Peki aşı ne zaman bulunacak? Bunun hakkında bir şey söylemek için daha çok erken. En azından 6 ay geçmesi lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
En Büyük Rolü Antikorlar Üstleniyor
“Koronavirüs aşılarında antikor üretimi B hücreleri üstünden gerçekleşiyor.” Diyen Taşkınoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Koronavirüs için T hücreleri üzerinden de antikor gelişimi tespit edildi. T hücreleriyle beraber bu hücrelerin aktifleştirdiği antikorlar söz konusu. Fakat aşılarda geçerli mi, net bilgi yok. Şayet biz bu virüsle T hücreleri üzerinden mücadele ediyorsak B hücrelerinin oluşturduğu antikorların bir işlevi olmayabilir. Ancak bununla ilgili veriler yetersiz, zira T hücreleri üzerinde çalışmak kolay değil. Eksik verinin tamamlanması şart.”
Faz-3 Çalışmalarına Devam
“Aşı çalışmaları 6 ay-1 yıl gibi kısa bir sürede kesin sonuç veremez.” diyerek önümüzde uzun bir süreç olduğuna dikkat çeken Dr. Tutku Taşkınoğlu; “Aşının geliştirilmesi belki yıllarca sürebilir. Üstelik MERS, HIV, SARS gibi virüsler için yapılan aşı çalışmaları olumlu neticelenememiştir.” İfadelerini kullandı.
Dr. Tutku Taşkınoğlu sözlerini noktalarken şunları dile getirdi:
“Aşı hakkında kesin konuşulamaz. Hadi aşı bulduk, antikor geliştirdik diyelim; bunun koruyuculuğunu test etmek ve onaylamak mecburiyetinde.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.