Koronavirüs belirtisi yoksa yine de korona olabilir miyiz ?
Koronavirüs belirtisi yoksa ama korona taşıyıcı biri ile temas halinde olduysak neler yapmalıyız ? Kendimize izolasyon uygulamamız gerekir mi ?
Covid-19 semptomları yoksa ama korona taşıyıcı kişi ile temas halinde olduysak neler yapmalıyız ? Kendimize izolasyon uygulamamız gerekir mi ? Bu izalosyon nasıl olmalı ?
Covid-19 belirtileri yok ama koronavirüslü hasta ile temas ettim ne yapmalıyım ?
Koronavirüs taşıyıcı şahıs ile temas ettiğinizde, Covid-19 belirtilerinin taşımasanız dahi kendinizi izolasyon altına almak zorundasınız. Çünkü hastalık bazen belirti göstermeden atlatılabilir ve siz o sırada taşıyıcı olduğunuz için çok sayıda insana bulaştırabilirsiniz.
Kendi kendinizi karantinaya alma amacınız, daha fazla insana temas yolu ile hastalığın bulaşmamasını sağlamanızdır. Koronavirüs buşalan kişiler yakınlarındaki kişileri anında enfekte eder, karantinanın amacı bunu önlemektir.
İzolasyon Gereken Şartlar ;
- Tuvalet imkanı olan ve el hijyeni ürünleri bulunan lavabo.
- Geniş ferah, iyice havalandırılmada sorun yaşanmayan mümkünse tek kişilik oda.
- Tek kişilik odanın mümkün olmadığı, birden çok sayıda koronavirüslü hastanın kaldığı oda ise her hastanın yatağı diğer yataklardan en az 1 metre uzak olmalıdır.
- Aileniz ile dahi karantina altındaysanız, aranızda en az 1 metre mesafe olmak zorundadır.
- Hiç bir belirti kalmasa ve iyileştiğinizi düşünseniz dahi en az 14 gün süre karantina alanından çıkmamanız gerekmektedir.
- Nefes almakta güçlük çekmeniz veya ateşinizin yükselmesi durumunda acilen en yakın tıbbi yardım kuruluşuına gidin ve gitmeden önce hangi hastanede yer var ise onu öğrenmek için telefonla yetkililere ulaşın.
- Karantina süresince ağır olmayan egzersizler yapın ve telefon ve bezeri iletişim araçları ile sevdiklerinizle irtibatta kalın, moralinizi yüksek tutun.
Durumunuz ağırlaşır, solunum zorluğu veya ateş yükselme belirtilerinden birini yaşayıp tıbbi yardım çağırdığınızda görevliler geldiğinde hemen maskenizi takınız, yol boyunca çıkarmayınız. Gittiğiniz sağlık kuruluşunda da en 1 metre mesafede durarak ve maskeyi çıkarmayarak sorumlu davranınız. Covid-19 olan eğer bir çocuk ise bu talimatları kendisine öğretiniz ve uygulamasını sağlayınız.
Çocuklar veya bebekler koronavirüse yakalana bilir mi ?
Uzmanlar çocukların, bebeklerin ve ergenlerin, diğer yaş grubu insanlar gibi aynı kolaylıkta hastalığa yakalanabileceğini ve daha çok dolaşımda olduklarından hastalığın yayılmasında büyük rol oynayabileceklerinin söylüyor.
Eldeki sonuçlara göre bu yaş grubunun daha az yakalandığı görülse de perde arkasında belirtisiz atlatabildikleri fakat bu sırada çok kişiyi enfekte ettiği de tespit edilmiştir. Bu sebeple çocukların ve genç yetişkinlerin ,ergenlerin yaşlı insanlardan ve kronik hastalığı olan insanlardan uzak tutulmalıdır. Çocukların da yetişkinler gibi Covid-19'a yakalandığında veya şüphesi duyulduğunda kesinlikle karantina aynı yetişkinlerde uygulanan şartlarla uygulanmalıdır.
Koronadan korunmak için ne yapmalıyım ?
Basit önlemlerle Covid-19'a yakalanma ve bulaştırma riskinizi azaltabilirsiniz.
- Dünya Sağlık Örgütünün ve ülkenizin koronavirüs talimatlarını takipte kalınız.
- Ellerinizi alkol içerikli dezenfektanlar ile arındırın veya sabunla yıkayın. Böylece ellerinizi virüsten arındrabilirsiniz.
- İnsanlar ile aranıza en az 1 metre mesafe koyun. Çünkü herhangi biri öksürdüğünde veya hapşırdığında veya konuştuğunda burnundan ve ağzından virüsü taşıyan küçük damlacıklar saçar. Aranızdaki mesefa az ise kişide bulunan hastalıklar ve koronavirüs de dahil olmak üzere size bulaşabilir.
- Çok sayıda insanın bulunduğu yerlerden uzak durun! Çünkü topluluklarda sayıca fazla insan ile daha fazla Covid-19 hastalığının bulaşma riski artmaktadır. Bu tür ortamlarda olmak zorunda olduğunuz zamanlarda yakın temastan kaçınarak en az 1 metre mesafe uzakta durunuz.
- Gözünüze, burnunuza, ağzınıza dokunmayınız. Çünkü elleriniz bir çok yer ile temas eder ve virüs bulaşmış olabiliir, ellerinizi yıkamadan ağzınıza, gözünüze ve burnunuza asla dokunmamalısınız. Ellerinizi dezenfekte etmeden dokunduğunuzda kendinize virüs bulaştırabilirsiniz.
- Kendinizin ve ailenizin solunum hijyeni nasıl olur öğrenmiş olduğundan emin olmalısınız. Solunum hijyeni; öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı mendil ile örtmektir, bu mümkün değilse dirseğiniz ile örtmeyi sağlamaktır. Şayet örtmezseniz, damlacıklar havaya yayılarak virüsün başka kişilere ulaşmasına neden olur. Kullandığınız mendili hemen çöpe atıp, ellerinizi yıkayınız. Unutmayın tükürük tanecikleri virüs yayar, solunum hijyenini sağlayarak, grip, soğuk algınlığı ve koronavirüsten korunmanızı sağlar.
- Herhangi bir hastalık belirtisi varsa evinizde karantina altında kalın. Hafif ateş ve baş ağrısı bu belirtiler arasındadır ve evde karantina uygulamanızı gerektirir. İhtiyaçlarınızı başkası temin edip, sizinle temas etmeden evinizin önüne bırakmalıdır. Evinizi terk etmeniz gerekirse sosyal mesafeyi koruyarak ve maske ile çıkmalısınız. Böylece diğer insanlara virüsü bulaştırmamak için tedbir almış olursunuz.
- Ateşiniz iyice arttıysa, solunum güçlüğünüz varsa, şiddetli öksürük varsa bu belirtilerin teki dahi olsa sağlık yetkililerinden acil yardım isteyin, telefonla arayarak verilen talimatlara uyunuz. Çünkü bölgenizdeki en doğru bilgilere sahiptir ve sizi en hızlı doğru sağlık kuruluşuna yönlendirir.
- Dünya Sağlık Örgütü, yerel ve ulusal yetkililerin duyurduğu güncel bilgileri takip etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü yerel ve ulusal yetkilier güvenilir bilgi kaynağıdır
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.