Belirlenen Tarihten Önceki Sigortalılar 8 Yıl Erken Emekli Olabilecekler!

Belirlenen Tarihten Önceki Sigortalılar 8 Yıl Erken Emekli Olabilecekler!

2000 ve 2008 yılında çıkan yasalar sonrasında sigortalıların geriye dönük borçları ortadan kaldırılmıştı. Verilen Yargıtay kararı üzerine vatandaşlar bu konudaki haklarını yasal yolla arayabilecekler. Hizmet birleştirilmesi yöntemiyle borçlanmalara ek olarak 8 yıl erken emekli olabilme şansı da bu hakka eklendi. Peki nasıl erken emekli olunabilir? Hesaplaması nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Ülkemizde emekli olabilmek her çalışanın hayallerinden biridir. Erken emekli olabilme yolları da hala araştırılan konular arasında yer almaktadır. 2000 ve 2008 yıllarında çıkarılan yasalar ile vatandaşların geriye dönük borçlanmaları ortadan kaldırıldı. Bu hakların geri alınabileceği Yargıtay kararları da mevcut. Eğer sizler de emekli olmak istiyorsanız bu yol ile hakkınızı arayabilirsiniz. Ancak bu hakkı arayabilmeniz için öncelikle hizmet birleştirilmesi denilen yöntemi kullanmanız gerekiyor.

Kadınlar için özel olarak tanınan doğum borçlanması ve erkekler için özel olarak tanınan askerlik borçlanmasına ek olarak, vatandaşların 8 yıl erken emekli olabilmesinin yolu açıldı. Peki 8 yıl erken emekli olabilmek için ne yapılması gerekiyor? Hizmet birleştirmesi nasıl yapılır? Kimler bu haktan faydalanabilir?

8 Yıl Erken Emekli Olabilmek İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

8 yıl erken emekli olabilmek için öncelikle vatandaşların sigortalarının devam ediyor olması gereklidir. 4 Ekim 2000 tarihinden önce sigortalı olarak ticaret yapan Bağkur’lu vatandaşlar erken emekli olabilecekler. Yapılan düzenlemeler ile birlikte 4 Ekim 2000 tarihinden önce Bağkur tescili olan esnaflar 20 Nisan 1982 tarihine kadar tescilini geriye götürebilecekler. Tescilin geriye götürülebilmesi için ise; sigorta tescilinin aktif hale getirildiği tarihten sonraki dönemlerde vergi kaydı ve şirket ortaklığı bilgilerinin olması gereklidir. Oda kaydı olanlar ise sigortasını 22 Mart 1985 tarihine kadar geri çekebilecekler.

4 Ekim 2000 tarihinden sonra Bağkur girişi olanlar ise ne yazık ki bu haktan faydalanamayacaklar. Yani, 2000 tarihinden sonrası sigortalı olarak işletilemeyecek.

Hizmet Hakları Nasıl Birleştirilir, Hizmet Hakkı Birleştirmesi Nedir?

Sigortalı olarak hayatını sürdüren vatandaşların emeklilik hayatına geçebilmesi için mensup olduğu tüm sigortalılık durumları dikkate alınır. Ancak bunun için hizmet birleştirilmesi adı verilen yöntemin uygulanması gereklidir. Hizmet birleştirmesi ise birden fazla kurumda ya da birden fazla sigortalılık statüsünde çalışan vatandaşların emeklilik zamanlarını erkene çekmek için maaş miktarını yükseltir. Ayrıca emeklilik için yapılan askerlik ve doğum borçlanması gibi durumlar da hesaba katılır.

Son 7 Yılın Prim Ödemeleri Dikkate Alınıyor

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan vatandaşların, son 7 günlük prim ödemeleri dikkate alınmaktadır. Yani; 1261 prim günü ödemesinin gerçekleştirildiği kurum hangisiyse, hizmet birleştirmesinden sonra o kurum üzerinden emeklilik hak edilir. İki kurum bünyesinde gerçekleştirilen hizmet sürelerinin eşit olması halinde; en son çalışılan kurum belirleyici role sahiptir. 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki sigortalılar için ise en çok prim ödenen kurum üzerinden emekli maaşı vatandaşa bağlanır.

Hizmet Birleştirmesi Maaşı da Yükseltir

Hizmet birleştirmesi hakkının işe yaraması için mutlaka ve mutlaka emeklilik zamanından önce kullanılması gerekmektedir. Başvurunun ise yazılı ve resmi olarak gerçekleştirilmesi esastır. Resmi başvurular ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden iletilir. SSK üzerinden emekli olmak, Bağkur çalışanları için çok daha avantajlıdır. Bu avantaj sayesinde Bağkur çalışanları hem daha erken emekli olabilir, hem de daha yüksek maaş alabilirler. Memurların hizmet birleştirmesi hakkını kullanması maaş ve kademe olarak yükselmelerini sağlar.

Hangi Yöntemler Daha Erken Emekli Olmayı Sağlar?

  • Kadın çalışanların çocukları üzerinden prim kazanma şansları vardır. Bu imkan 3 çocğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı dolmuş anneler, çocukları sayesinde 6 yıl kadar emekli olabiliyorlar.
  • Erkeklerde askerlik borçlanması da yaşı geriye çekerken prim kazanma imkanı sağlıyor. Sigortalı erkekler askerlikle geçen sürelerinin tamamını ya da bir kısmını ödeyerek emeklilik hesaplarını saydırabilirler. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihi, borçlanılan gün kadar geriye gitmektedir. Böylelikle 1 yıl kadar erken emekli olabilme imkanı sağlanmaktadır.
  • Kısmi emeklilik yöntemi ile 15 yıl ve 3600 prim gününü dolduran sigortalılar emekli olabilmektedir. Kısmi emekli olabilmek için kadınlarda yaş sınırı 58, erkeklerde yaş sınırı 60’tır. Bu sayede yaşı gelmiş ancak çalışma imkanı olmayan sigortalılar kısmi emeklilik imkanıyla erken emekli olabilirler.
  • Çalışırken iş gücünü yüzde 60 oranında kaybedenler sağlık raporu alarak erken emekli olma şansını kullanabilmektedir. En az 10 yıldan beri sigortalı olup toplam 1800 gün ya da başka birinin sürekli bakımına ihtiyaç duyanlar sigortalılık göstermeksizin emekli olabilecekler.
  • Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemide çalışan vatandaşlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklemesi ile emekli olabilmektedir. İşe giriş tarihinin geri çekildiği bu durumda ağır işlerde çalışan vatandaşlar erken emekli olabilirler.

İlginizi çekebilir...

Erken Emeklilik Fırsatı ile Kısmi Emekli Olun

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.