SSK, Bağkur, Memur, İşçi bu grupta iseniz EYT'yi beklemeden hemen emekli olun! İşte şartlar
Uzun bir çalışma hayatının ardından emekli olmak herkesin hayali! Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar EYT’den çıkacak kararları beklerken müjdeli haber geldi. Artık birçok kişi EYT’yi beklemeden emekli olabilecek. Devlet tarafından sağlanan desteklerle birlikte memur ve esnaf anneler erken emekli olabilecekler. İşte erken emekli olmak isteyenler için tüm detaylar...
Kadınların Çalıştıkları Gün Daha Fazla Saylıyor
Çalışan kadınların da emekli olabilmesi için devlet destekleri verilmeye devam ediyor. Devletin destek verdiği kişilerin gerekli şartları taşıması halinde de EYT’nin beklenmesine gerek kalmadan emekli olunabiliyor. Kadınların iş yaşamında daha fazla yer alması ve emekliliğe daha erken hak kazanması için yapılan düzenlemede emeklilik yaşı ve şartlarında da etkili olabiliyor. Çocuğun bakımını üstlenen kadınların primi artarken, emeklilik yaşı da öne çekiliyor. Bu durumdaki kadınların 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün artık 1.25 gün olarak hesaplanıyor.
Hangi Kanun Çalışanları EYT’yi Beklemeyecek?
Çocuğunun bakımını üstlenen kadınların primi artarken emeklilik yaşı da öne çekiliyor. Böylelikle 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren prim ödenen gün sayılarının dörtte biri emeklilik yaş sınırından indiriliyor. Böylelikle çalışan kadınlara daha erken emekli olabilme imkanı sağlanıyor. Engelli çocuğu olan kadınlara sağlanan bu haktan ise SSK, Bağkur, Tarım SSK, Tarım Bağkur ve Emekli Sandığı kanunlarına tabi olan çalışanlar faydalanabiliyor.
Evlat Edinen Anneler Doğum Borçlanması Yapabilecekler
Sadece biyolojik değil, evlat edinen anneler de doğum borçlanmasından faydalanarak erken emekli olabilecekler. Kadın sigortalılar, evlat edindikleri çocukların 2 yaşını geçmemesi durumunda doğum borçlanması yapabilecekler. Borçlanma ise evlat edinilen tarihten itibaren başlayacak. Öte yandan doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanmasına hakkına sahip olacak.
Doğum Borçlanmasında Staj Avantajı
Normal şartlarda staj süresi ve staj başlangıcı emeklilik hesabında sayılmıyor. Ancak doğum borçlanmasında bu süreler geçerli. Bu sebeple çalışan anneler stajın başladığı tarihten itibaren doğum yapmışlarsa bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlandırmak mümkün.
Memur ve Esnaf Anneler de Faydalanacak
Daha önce SSK’lıların yararlanmış olduğu bu hak, memur ve esnaf annelere de tanındı. 2 adet olan doğum borçlanması sınırı da 3 çocuğa çıkarıldı. Böylelikle sigortası olup doğum yapan anneler, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabildiler. Her çocuk için ise 720 gün kazanılıyor. 3 çocuk için doğum borçlanması yapan anneler 2 bin 160, yani 6 yıl kadar prim kazanabiliyorlar.
Ev Hanımları Hangi Şartlarda Emekli Oluyor?
Normal şartlara bakıldığında; 2008 yılından sonra çalışmaya başlayan kadınların emekliliği için 7.200 prim gününe sahip olması gerekiyor. Aynı zamanda 20 yıl boyunca da çalışma hayatına devam etmiş olma şartı aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışma hayatına katılmayan veya emekli olacak kadar çalışamayan kadınların emeklilikten yararlanması söz konusu olmuyor. Ancak meclise getirilen bu yeni yasa tasarısı ile kadınların emeklilik prosedüründe değişiklikler yapılacak.
06.01.2020 tarihi itibariyle 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu’na sevk edilen yasa teklifi kapsamında artık 25 yıl boyunca evli kalan kadınlar emekli olabilecekler. Ancak bu evlilik koşulunda 50 yaşı doldurma şartı aranacak. Söz konusu yasa ile emekli olmak isteyen kadınların yasa tasarısında belirtilen şartlara uygun olması gerekecek. Söz konusu şartları ise şöyle;
- SGK ile herhangi bir bağın bulunmaması. Belirli bir süre SGK iş kaydı bulunan ev hanımlarının ise, başvuru tarihi itibariyle SGK kaydının olmaması. 1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak. (25 yıl)
- 50 yaşını doldurmuş olmak. (1970 yılı ve öncesinde doğmuş olmak)
- Malullük ve yaşlılık aylığı almamak.
- Gelir vergisine tabii olmamak. (Herhangi bir gelire sahip olmamak)
İsteğe Bağlı Sigorta ile Emeklilik
İsteğe bağlı sigortalı olabilmenin şartları arasında; zorunlu sigorta sahibi olmama, bir ay içinde 30 günden az çalışmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, malullük ve yaşlılık aylığı almıyor olmak gibi kriterler yer almaktadır. Belirlenen bu şartlara uygun olan kişilerin sigorta primlerini dışarıdan ödemesi ile emekli olma imkanı vardır. Sigortalı kişi tarafından prime esas kazancın yüzde 32’si ödenir. Bu yüzde 32’lik kısmın yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi; yüzde 12’si ise genel sağlık sigortasıdır.
Yurt Dışında Yaşayanların da Emekli Olma Hakkı Var
Eğer teklif yasa haline gelirse 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli olanlar, aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımları borçlanarak hemen emekli olabilecekler. Günümüzdeki koşullarda kadınların hizmet olarak borçlanabileceği 2 farklı yöntem bulunmaktadır. İlki annelik borçlanmasıdır ve tam 2.160 gün borçlanma hakkı vardır. Diğeri ise yurt dışında çalışılan ya da ikamet edilen süredir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.