Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden 25 yıl ve üzeri Evli olan Ev hanımlarına Müjde! Ev Hanımlarına Emeklilik Yolu Mu Açılıyor?
Geçtiğimiz sene Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 25 yıl ve üzeri evli olan ev hanımlarının emekli olabilmesine dair bir teklif gelmişti. Bu teklif birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.
Teklifin Kapsamı Nedir? Yasallaşırsa Kimler Yararlanabilecek?
Söz konusu teklifin yürürlüğe girmesi halinde hiç iş yaşantısında bulunmamış dahi olsalar ev hanımlarına emekli olabilmenin yolu açılacak. Teklife göre bazı kriterlere karşılayan kadınlar bu haktan yararlanabilecek. Bu kriterlere uygun olmayan kadınlar ise bu haktan yararlanamayacak. Teklifin emeklilik için sunduğu ilk şart emekli 1995 yılı veya öncesinde resmi nikahla evlenmiş olmak. Başka bir deyişle söylemek gerekirse 25 yılı ve üzeri evli olan kadınlar bu haktan yararlanabilecek. Teklifin ikinci maddesi ile kadınların yaşı ile ilgili.
Bu haktan yararlanmak isteyen kadınların 50 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bu da 1970 ve öncesinde doğan kişilerin bu haktan yararlanabileceği anlamına geliyor. Aranan bir diğer kriter ise bu emeklilik başvurusunda bulunacak olan kişinin Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının olmaması. Başvuruda bulunacak olan ev hanımı sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olmalıdır. Yine SGK bünyesinde bir maaş alan kadınlarda bu haktan yararlanamayacak.
Gündeme Gelmedi
Edinilen bilgilere göre 25 yıl ve üzeri evli olan ev hanımlarının emekli olması için verilen teklif TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme alınmadı. Ancak çok olumlu tepkiler alan bu teklifin seçime yakın bir dönemde tekrar yinelenmesi bekleniyor. Eğer teklif tekrar meclise sunulur ve meclis teklifi yürürlüğe koyarsa ev hanımlarının emeklilik yolu tamamen açılıyor. Ancak görünen o ki ev hanımlarının bir süre daha beklemesi gerekiyor.
Büyük Destek Görmüştü
Teklif birçok kişi tarafından çok olumlu bir şekilde karşılandı ve özellikle kadınlar tarafından ciddi destek görmüştü. Hatta kadınlar tarafından bu teklifin yürürlüğe girmesi halinde aile birlik ve bütünlüğüne olumlu katkı sağlayacağı ve boşanmaların önüne geçebileceği dahi savunulmuştu. Teklifin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme alınmaması ise bilhassa kadınlar cephesinde hayal kırıklığına yol açtı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.