Yargıtay emsal karar verdi! SGK’da Yeni Dönem! Emsal Karar Çıktı! Artık Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram...
Son dakika bilgilerine göre Yargıtay, mahkemelerin yürütülmesinde önemli bir karar aldı. Buna göre, artık sosyal medya ağları (Whatsapp, Facebook, e-posta vb.) yoluyla paylaşımı yapılan belgeler gerekli SGK davalarında delil özelliği taşıyacak. Kaynak: SGK’de Yeni Dönem! Emsal Karar Çıktı! Artık Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram...
Son dakika bilgilerine göre Yargıtay, mahkemelerin yürütülmesinde önemli bir karar aldı. Buna göre, artık sosyal medya ağları (Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter e-posta vb.) yoluyla paylaşımı yapılan belgeler gerekli SGK davalarında delil özelliği taşıyacak. Avukat-işçi arasındaki anlaşmazlıkları işleyen emsal karara göre, yazışmaların eksik incelendiği belirlenmiş ve bu davanın reddedilmesine karar verilmişti.
Neler Olmuştu?
Bir işçi SGK tarafından kendisine tahakkuk edilen prim borcu için bir avukat aracılığıyla bu borcun iptali için mahkemeye başvurdu. Bu avukatla ücret sözleşmesini imzalamamış ve ilk duruşmaya da katılmayarak avukat vekaletini iptal ettirmişti.
Dava Sonucunda Ne Oldu?
Takip dosyası açılmış olan davada davacının davalıya herhangi bir borcu olmadığı belirtilmiş ve davada davalının kötü emellerle hareket ettiğinden dolayı tazminat cezasına çarptırılması talep edilmiştir. Buna karşılık davalı avukatı itiraz ederek davanın reddedilmesini talep etmiş. Bunun üzerine mahkeme kararlarına göre bu dava kısmi olarak kabul görmüştür. Sonuç olarak her iki taraf davayı temyiz etmiştir.
Emsal Dosyası Dikkate Alındı, Tüm Elektronik Ortam Yazışmaları Kanıt Olarak Gösterildi!
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi davalı ve davacı arasında herhangi bir ücret sözleşmesi bulunmadığını belirlemiş ve sonuç olarak emsal karara bağlamıştır.
Bu kararı şu sözlerle vermiştir:
"Davalı avukat tarafından davacıya gönderilen e-mail yazışmasında; SGK'ya açılacak dava ile ilgili ücret dökümü yapılmıştır. Mahkemece belirtilen mail yazışmasının değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. Yasada; 'Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.' yazılıdır. Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.