TikTok İçin Bir Casusluk İddiası Daha! Eğer Siz De Kullandıysanız…

TikTok İçin Bir Casusluk İddiası Daha! Eğer Siz De Kullandıysanız…

Donald Trump’ın iddiaları ile birlikte gündemden düşmeyen TikTok için yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre TikTok geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 1.5 senelik bir dönemde uygulamayı kullanan Android cihaz sahiplerinin MAC adreslerini topladı. Eğer bu iddialar doğru ise Android kullanıcılarını ciddi güvenlik tehditleri bekliyor olabilir.

Çin menşeili sosyal paylaşım uygulaması TikTok yeni bir casusuluk iddiası ile gündemde. ABD’de Başkan Trump imzaladığı kararname ile bu bölgeden çıkmaya zorlanan TikTok bir yandan da yatırımcılarla görüşmeyi sürdürüyor. İzinsiz bir şekilde kullanıcı verilerini toplamak ve bu verileri Çin hükümetine aktarmak iddiası ile suçlanan şirket, bir kez daha aynı iddia ile manşetlere konu oldu.

Amerika basınında yer alan bir habere göre, TikTok’un Android uygulamasına ilişkin verileri 2018-2020 tarihleri arasından incelendi. Düzenlenen rapora göre bir mobil uygulamaya göre alışılagelmedik şekilde veri topladığı iddia edilen şirket için 15 ay boyunca güvenlik açıklarından yararlanmak sureti ile Android kullanıcılarının MAC adreslerini ele geçirdiği de kaydedildi.

MAC Adresi Nedir? Ne İşe Yarar?

MAC adresleri cihazın bilgisayar ağında ağ donanımını tanımaya yarayan sistemi oluşturmaktadır. Her ağ kartı için ayrı olan ve üretim sırasında içine kodlanan bu numara, internet bağlantısını kullanan her cihaz için kendine özel oluşturulmuş bir kimlik numarası gibidir.

Reklam İçin Kullanılıyor!

Reklam veren şirketler, hedef kitlelerine ulaşmak için MAC adresleri ya da ona benzer tanımlayıcıları satın alıyor. MAC adresleri değişmediği için reklam veren şirketler bu cihazların ağ trafiğini sürekli olarak takip ediyorlar ve bu sayede müşterilerine ulaşıyorlar. TikTok’un bu adresleri toplama sebebi de büyük ihtimalle bu yolla ciddi para kazanıyor olması.

TikTok şirketinin 2019’un Kasım ayında yayınladığı bir güncelleme ile MAC adreslerine erişimi bıraktığı da gelen bilgiler arasında. Şu an genel sürüm MAC adreslerine erişim sağlamıyor. Fakat 15 ay boyunca ise tüm kullanıcıların kimlik bilgilerine erişebiliyordu ve bu aralıktaki kullanıcıların MAC adreslerini toplayıp depolamış olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.