Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Benzin 1.94 TL Düştü

Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Benzin 1.94 TL Düştü

Son dönemde bir dizi zam haberiyle gündemde olan akaryakıt fiyatları, bu kez indirimle geliyor. Benzin fiyatlarında yapılan yeni düzenleme, tüketiciye nefes aldırıyor. İşte detaylar:

Son dönemde bir dizi zam haberiyle gündemde olan akaryakıt fiyatları, bu kez indirimle geliyor. Benzin fiyatlarında yapılan yeni düzenleme, tüketiciye nefes aldırıyor. İşte detaylar:

Benzin Fiyatlarında Büyük İndirim! Döviz kuru ve petrol fiyatlarının dalgalanmasının etkisiyle sürekli değişen akaryakıt fiyatları, son günlerde artış gösteriyordu. Ancak bu sefer durum farklı. 27 Eylül Çarşamba gecesi itibarıyla benzin fiyatlarına önemli bir indirim yapıldı. Benzinin litre fiyatı 1 lira 94 kuruş ucuzladı. İndirim sonrası İstanbul'da benzinin litresi 36 lira 66 kuruşa kadar düştü.

Akaryakıt Fiyatlarındaki Değişimler Döviz kurlarının ve petrol fiyatlarının dalgalanmasına bağlı olarak akaryakıt fiyatları, sürekli bir değişim içinde bulunuyor. Özellikle son dönemde benzin ve motorine sık sık zam gelmekteydi. Ancak bu kez tüketicilere nefes aldıracak bir indirim gerçekleşti.

Fiyatlar Hangi Şehirde Ne Kadar? İndirim sonrası İstanbul'da benzinin litresi 36 lira 66 kuruşa düşerken, İzmir'de 37 lira 36 kuruşa, Ankara'da ise 37 lira 26 kuruşa kadar geriledi. Motorin fiyatları ise hala 40 liranın üzerinde seyretmektedir.

Seçim Öncesi ve Sonrası Fiyatlar Akaryakıt fiyatları, Mayıs ayında yapılan seçimler öncesinde benzinin litre fiyatının 19 lira seviyelerinde, motorinin litre fiyatının ise 18 lira seviyelerinde olduğu bir döneme tanıklık etmişti. Ancak son 4 ay içinde akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar, fiyatları neredeyse iki katına çıkardı.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payları eklenerek, KDV hariç rafineri satış fiyatı hesaplanır. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilir. Bu verilerle belli bir fiyat değişim farkı hesaplanır ve gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir. Dağıtım firmaları, bu fiyatlar çerçevesinde akaryakıt fiyatlarını belirler ve şirketler, bölgelere göre küçük değişiklikler yapabilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.