
İ̇ş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı
İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan hekimler ve sağlık çalışanları, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki düzenlemelere karşı iş bırakma eylemleri düzenlemişti. Sağlık Bakanlığı ise [...]
İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan hekimler ve sağlık çalışanları, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki düzenlemelere karşı iş bırakma eylemleri düzenlemişti. Sağlık Bakanlığı ise hekimlerin ve sağlık emekçilerinin taleplerine kulak vermek yerine il sağlık müdürlükleri aracılığıyla yoğun bir denetime girişmiş, kapalı olan aile sağlığı merkezlerinde gruplandırma kriterlerine uyulmadığı gerekçesiyle grup düşürme cezaları uygulamıştı.
TTB’nin grup düşürme işlemlerine karşı Ankara’da bir aile hekimi üzerinden açtığı emsal davadan karar çıktı. Ankara 13. İdare Mahkemesi, 9 Nisan 2025 tarihli kararıyla grup düşürme işleminin hukuka aykırı olduğunu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek oybirliği ile yürütmeyi durdurdu.
Kararın gerekçesinde kamu emekçilerinin ortak ekonomik, sosyal, mesleki hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi amacıyla emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla toplantı, gösteri ve iş bırakma eylemlerine katılmalarının demokratik bir toplumda sakınca oluşturmadığının altı çizildi. Söz konusu eylemlerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesinde de hak olarak tanındığına dikkat çekilen kararda; iş bırakma eylemi nedeniyle gruplandırma kriterlerine aykırılık oluşmadığı ve dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtildi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kararın tamamı için tıklayın.
BSH
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.