Faizler bir artıp bir düşüyor! Peki faiz nedir nasıl hesaplanır?
Faiz, faiz olarak adlandırılan ödünç verilen paranın fiyatıdır. Başka bir tanımda, herhangi bir meblağ üzerinden borç alındığında, bu borcun ödenmesi sırasında gerçekleştirilen ücretlendirme işlemine denir. Faiz oranı risksiz faiz oranına ve enflasyon düzeyine göre değişmektedir.
Faiz oranları aşağıdaki gibi çeşitli nedenlerle değişir;
- Para veya yatırım yapılabilir fonlara olan talep, örneğin konut veya devlet tahvilleri gibi yeni yatırım fırsatları nedeniyle değişebilir.
- Enflasyon, satın alma gücünü hem borçlulardan hem de borç verenlerden uzaklaştırabilir; bu, daha düşük bir para talebine ve kredilerde daha yüksek teselli seviyelerine yol açarak faiz oranlarını düşürür. -Ekonomik büyüme dönemlerinde faiz oranları yükselme eğilimindedir. Bununla birlikte, hükümet ve merkez bankaları, zayıf büyüme veya durgunluk zamanlarında para politikasını kullanarak müdahale edebilir.
- Faiz oranları, tahvil ve öz kaynak gibi diğer finansal araçların faiz oranlarındaki değişime bağlı olarak değişebilir. Örneğin, portföyünü çeşitlendirmek isteyen bir yatırımcı, sermaye getirisini artırmak için daha az tahvil ancak daha yüksek düzeyde hisse senedi satın alabilir. Bu genellikle, yatırımcıların daha ucuz olduklarında daha fazla hisse satın alacakları ve daha pahalı olduklarında daha az hisse alacakları maliyet ortalaması olarak adlandırılır. Ancak, hisse senedi fiyatları ile faiz oranları arasındaki ilişki, yatırımların riskli olması nedeniyle, getirileri sabit getirili araçlara kıyasla düşükse, hisse senetlerine yatırım yapmayı daha az çekici hale getiren çok değişkendir. Faiz oranları, özellikle piyasa temelli para politikasını tercih edenler ile enflasyon hedeflemesini tercih edenler arasında genellikle çok fazla tartışma konusudur. Faiz oranlarındaki değişikliklerin sonuçları ekonomi ve finansal piyasalar için de önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Geniş bir faiz oranının en iyi bilinen örneği, "The Wall Street Journal", "The Financial Times", "The Economist" ve Reuters gibi gazeteler tarafından günlük olarak alıntılanan ana orandır. Tüketicilere ve işletmelere verilen kredilere faiz oranı sağlama uygulaması, kredi kartları ve kredili mevduat hesapları gibi alternatif finansal hizmetlerin sunulmasından bu yana azalmıştır. Bununla birlikte, bankalar hala tasarruf hesaplarının televizyon, radyo, reklam panoları vb. üzerinde reklamını yapmaktadır. Japonya Merkez Bankası, Japon yen-ABD doları döviz kurunu gecelik arama oranı ("OCT") ve belirlenen politika faiz oranı ("JTIPR") aracılığıyla yönetir. Japonya Merkez Bankası tarafından, açık piyasa operasyonunun sürdürülmesine ek olarak. Banka, politika oranlarını belirlemek için ağırlıklı ortalama yöntemini kullanır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.