Milyonlarca asgari ücretli çalışanları ilgilendiriyor! SGK asgari ücret desteğinin detaylarını paylaştı

Milyonlarca asgari ücretli çalışanları ilgilendiriyor! SGK asgari ücret desteğinin detaylarını paylaştı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Asgari Ücret Desteği ile ilgili genelge yayımladı ve bu desteği alanların yelpazesini genişletti. Çocuk bakıcıları, hasta bakıcıları, bahçıvanlar ve gündelikçi çalıştıran işverenler artık Asgari Ücret Desteği'nden faydalanabilecekler. İşverenler işçi başına aylık 500 TL daha az prim ödeyecekler. İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Asgari Ücret Desteği ile ilgili genelge yayımladı ve bu desteği alanların yelpazesini genişletti. Çocuk bakıcıları, hasta bakıcıları, bahçıvanlar ve gündelikçi çalıştıran işverenler artık Asgari Ücret Desteği'nden faydalanabilecekler. İşverenler işçi başına aylık 500 TL daha az prim ödeyecekler. İşte detaylar...

Asgari Ücret Desteği Ne Zaman ve Kimler İçin Uygulanacak?

SGK tarafından yayımlanan genelgeye göre, 2023 yılının ikinci yarısında işçi başına günlük 16.66 TL asgari ücret desteği uygulanacak. Bu destek, aylık olarak 500 TL'yi bulacak. SGK, gerekli şartları sağlayan işçiler için asgari ücret desteğini doğrudan başlatacak. İşte bu konuda daha fazla bilgi:

Desteğin Kapsamı Genişletildi

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve şunları belirtti: "Asgari ücret desteğinin kapsamı genişletildi. Tüm çalışanların yanı sıra çocuk bakıcıları, hasta bakıcıları, bahçıvanlar, ev hizmetlerinde gündelikçi çalışanlar ve kapıcılar da bu sınıfa dahil oldu. Artık bu çalışanlar için de işverenler asgari ücret desteğinden faydalanabilecekler.

Desteğin Miktarı Arttı

SGK, yılın ikinci yarısı için işçilere 500 TL destekte bulunacak. Bu destek daha önce 400 TL'ydi. Asgari ücretin artmasıyla birlikte artık işverenler 500 TL destekten faydalanabilecekler.

Tüm Çalışanlar İçin Faydalanılabilir

Asgari ücret desteğinden sadece asgari ücretli çalışanlar değil, işverenler tüm çalışanlar için faydalanabilir. Burada kasıt, üst sınırın asgari ücretle sınırlandırılmış olmasıdır. İşveren bir asgari ücretli çalışan için de bu destekten faydalanabilir, asgari ücretin çok daha üzerinde çalışanlar için de bu destek mevcuttur. Ücretiniz ne olursa olsun, en fazla yararlanabileceğiniz destek 500 TL ile sınırlıdır.

Günlük Çalışanlar İçin Hesap

Asgari ücret desteğinden günlük olarak çalışanlar, yani 30 günün altında çalışanlar için günlük hesap yapılarak asgari ücret desteği primi hesaplanır. Günlük asgari ücret destek tutarı 16.66 TL'dir. Örneğin, 20 gün çalışan bir işçi için işveren, bu işçi için 330 TL asgari ücret desteğinden faydalanabilecektir. Sadece 30 gün çalışanlar için değil, 30 günün altında çalışanlar için asgari ücret desteğinden faydalanılması mümkündür.**

Asgari Ücret Desteği, işverenlerin ve çalışanların maddi yükünü hafifletmeyi amaçlayan bir önlem olarak dikkat çekiyor. Bu destek, işçilere ve işverenlere finansal rahatlama sağlamaya devam ediyor.

İşverenler İçin Asgari Ücret Desteği Nasıl Alınır? İşte Detaylar

Özel olarak yapılması gereken bir şey yok. SGK primi hesaplandıktan ve ödeme gerçekleştirildikten sonra bir sonraki ayda ödenecek olan SGK priminden asgari ücret destek tutarı düşürülüyor ve bu şekilde bir hesaplama yapılıyor.

Üç Şart Bir Arada Olmalı

Asgari ücret desteğinden yararlanılabilmesi için üç önemli şartın bir arada olması gerekmektedir. İlk şart, ödenmemiş borcu olmamalı ve ödemeler düzenli olarak yapılmalıdır. İkinci şart, geçen yılın ortalama çalışan sayısının altına düşmemelidir. Yani ödemelerini düzenli yapan ve aksatmayan işletmeler bu destekten faydalanabilirler.

Bunun dışında, ortalama çalışan sayısının altına düşülmemelidir. Ortalama 10 çalışanı olan bir işveren, bu 10 kişinin altına düştüğünde destekten yararlanamaz. Ancak 10 kişinin üstüne çıktığında yararlanabilir. İşverenlerin en fazla dikkat etmesi gereken kriter budur.

Çalışanın Primini Eksik Gösteren İşletmeler Destekten Yararlanabilir mi?

Hayır, eksik gösteren işletmelerin bu destekten yararlanması mümkün değildir ve SGK'nın tüm desteklerinden faydalanmak da söz konusu değildir. SGK'nın tüm teşviklerinden yararlanmak için ön koşul, çalışanın primlerini doğru şekilde göstermektir.

Asgari Ücret Desteğinden 5 İşçi ve Üzeri Çalıştıranlar mı Yararlanabilir?

Hayır, bir işçi dahi çalıştıran işverenler bu destekten faydalanabilir. Desteğin ön koşulu ödenmemiş borcu olmamalı, ödemeler düzenli olarak yapılmalı ve geçen yılki ortalama çalışan sayısının altına düşmemelidir. Geçen yılın ortalama çalışan sayısı 5 ise bu sayının altına düşülmemelidir. Bu koşulları taşıyan tüm işverenler, bir işçi dahi çalıştırsa asgari ücret desteğinden yararlanabilirler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.